Sådan sparer du penge når du renoverer din båd

osb plader

Del artikel

topimg

At reparere eller renovere en båd er ikke billig. Det kan det simpelthen ikke være, fordi der skal bruges materialer af den højeste kvalitet. Alle materialer skal være vandfaste. At søvand oveni købet også er stærkt korroderende gør det ikke nemmere eller billigere. Metaller, der i et tørt miljø ville holde næsten ubegrænset længe kan tære igennem på få år, hvis de er udsat for søvand. Spånplader er det billigste materiale og meget populær til møbler. Du kan endda bruge dem i et køkken eller badeværelse. 

Men bruger du spånplader på en båd, risikerer du at dine møbler går i opløsning indenfor et par år. Det kan ske, selv det tørreste sted på båden. 

Men der findes et billigt og søfast materiale

Umiddelbart ser det ud som om du kun kan bruge dyre materialer på en båd. Ikke engang alle de træsorter, der bruges til massive møbler på land, kan bruges på en båd. Bøg eller birk? Glem det. Gran? Duer ikke. Fyr kan bruges, men det skal være rigtig god kvalitet. Ellers er det eg, lærk og douglasie. I den dyreste klasse er det mahogni og teak. Og marine krydsfiner, som er lige så dyr. 

Men faktisk findes der et groft undervurderet materiale, som du kan bruge til mange formål på en båd: OSB plader. De er blandt de billigste byggematerialer, er nemme at forarbejde men er robuste og seje. 

Du har helt sikkert set OSB plader, fordi de bruges nu overalt: som forskalling på byggepladser, til væg og møbler med rustik look, og som strukturelle plader i alle slags konstruktioner. Det er de plader der ligner fladvalset sauerkraut. 

Vær opmærksom på graderingen af OSB plader

Der findes 3 anvendelsesklasser for OSB plader: 

  • OSB klasse 1 – er til indendørs brug. De tåler ikke megen fugt og skal kun bruges i tørre omgivelser, på samme måde som spånplader. OSB plader er dog stærkere end spånplader
  • OSB klasse 2 – er til udendørs brug. Det er de plader der bruges på byggepladser. Vil du bygge et skur i haven, eller et undertag, så er OSB klasse 2 et godt valg. Det er en hel del billigere end krydsfiner. OSB har den samme brudstyrke som de billige slags krydsfiner, hvilket for de fleste anvendelser er tilstrækkelig
  • OSB klasse 3 – er vandfast. Dvs. disse plader holder både form og styrke, selv om de står i vand. Det er først og fremmest klasse 3 du kan bruge på en båd. Klasse 2 kan dog bruges i begrænset omfang, fx til møbler eller vægge, hvor pladerne ikke kommer i direkte kontakt med vand.

Hvad præcis er OSB plader?

OSB står for ”oreinted strand board”. Det er faktisk lidt sjovt, fordi er er ikke megen orientering i de spåner der bruges til OSB. De burde egentligt hedde DSB, som i disoriented strand board. Men pyt med det. OSB plader fremstilles af noget der ligner den slags spåner du får med en håndhøvle. Spånerne er af mere eller mindre tilfældig størrelse og orientering. Pladerne bliver presset med høj tryk og lim og der bruges mest gran eller anden nåletræ. Til klasse 3 bliver der brugt vandfast lim og endnu højere tryk. Derfor kan der godt bruges billigt træ, som ellers ikke ville være egnet til en båd. 

OSB plader klasse 3 fås i tykkelser på 10, 11, 15, 18 og 22 mm. De har en brudstyrke på op til 10/20 MPa, hvor 10 MPa svarer til ca. 102kg/kvadratcentimeter. Det er en temmelig god brudstyrke, mere end tilstrækkelig for de fleste formål. 

Læs også